KO: novosti
Jezik / Language

Hrvatski

English


Novosti

1. lipnja 2024.

Noriko je kreativna sila u stalnom razvoju koja japansku glazbu vodi na neotkrivena mjesta. Ona je virtuoz japanskog shamisena i nagrađivana tradicionalna japanska pjevačica. Nastupala je diljem svijeta i održala solo koncert u Operi u Sydneyu. Njen nastup na Trsatskoj gradini bit će "šećer na kraju" događanja Japan u Rijeci u organizaciji Muzeja računala PEEK&POKE. Dizajnirali smo plakat.


27. svibnja 2024.

Karin Nakagawa japanska je sviračica, pjevačica, kompozitorica, glumica i slikarica. Gostuje u Rijeci povodom šestotjednog događanja Japan u Rijeci u organizaciji Muzeja računala PEEK&POKE. Rođena u Tokiju, klavir je svirala već s tri godine, a samostalni nastup na tradicionalnom koto instrumentu s 25 žica održala je sa samo 12 godina. Dizajnirali smo plakat.


21. svibnja 2024.

Yusei Sagawa japanski je muralist koji je radio i za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Njegova kreativna vizija murala prijateljstva gradova Kawasakija i Rijeke nadahnjuje: dva ispuha su dvije bistre rijeke koje teku paralelno - grad Rijeka i grad Kawasaki (kawa znači rijeka, grad na rijeci), krošnje trešanja u cvatu nadvile su se nad rijekama uz presijavanje kapljica, krug pun umjetnikovih dojmova Rijeke i Kawasakija podsjeća na japansko sunce, a dječje ruke predaju gotovo polustoljetno prijateljstvo budućim generacijama na čuvanje. Ideju o izradi murala povodom događanja Japan u Rijeci u organizaciji Muzeja računala PEEK&POKE osmislili smo kao prikladnu za jedno čak šestotjedno zbivanje. Uložili smo sve svoje znanje i iskustvo u organizaciju ovog međunarodnog pothvata i bili podrška izvedbi.


15. svibnja 2024.

Uz pomoć naprednog Adobe Firefly softvera koji koristi umjetnu inteligenciju i nakon obrade u drugim Adobe alatima, izradli smo izuzetno detaljnog imaginarnog samuraja, zaštitnika događanja Japan u Rijeci. Poster je izrađen u dva izdanja - kao promotivni i kolekcionarski, bez datuma i oznaka pokrovitelja. Moguće ga je kupiti u Muzeju računala PEEK&POKE.


10. svibnja 2024.

Povijesne slike starih japanskih majstora savršena su dekoracija za prostor u kojem će se održavati Japan u Rijeci. No, problem nastaje kada je potrebno za tisak pripremiti zastave široke 160 cm i dugačke čak 9 metara. Donedavno je to bilo nemoguće izvesti bez primjetnog gubitka oštrine slika. Sada smo to izveli uz pomoć rekonstrukcije putem umjetne inteligencije. Bili su potrebni sati renderiranja, ali rezultat je dojmljiv!


7. svibnja 2024.

Izradili smo seriju od 20 plakata o povezanosti Rijeke i sestrinskog grada Kawasakija. Postavljeni su na riječkom Korzu i govore o povijesti, kulturi i tehnologiji Japana. Događanje Japan u Rijeci projekt je Muzeja računala PEEK&POKE u suradnji s nizom partnera i institucija.


25. travnja 2024.

リエカ市での日本 - Japan u Rijeci je šestotjedno događanje posvećeno japanskoj kulturi i tehnologiji u organizaciji Muzeja računala PEEK&POKE. Otvorenje je 15. svibnja i niz događanja traje sve do 1. srpnja 2024. godine. Volontiramo na projektu i vodimo grupu Erasmus studenata koji će osmisliti većinu vizualnih materijala. Osnove vizualnog identiteta postavili smo u Kreativnom odjelu, a onda kroz praksu učimo studente što je sve potrebno da bi se popratilo jedno zbivanje gotovo festivalskog opsega. Uz mlade snage raznolikog stila koristimo i nove Adobe AI alate kako bismo uz minimalne troškove odradili zadano.


3. travnja 2024.

Ako se ni sami ne možete odlučiti što vam je draže, igranje kartaških igara ili čitanje stripova, imamo poslasticu za vas: Vedran Močibob osmislio je kartašku igru u kojoj kreirate stripove o avanturama petero igrača koji se okupljaju za "game night"! Darko Macan oživio ju je svojim ilustracijama, a naša Melina Mikulić pobrinula se za dizajn zbog kojeg ćete je poželjeti u svojoj zbirci igara. Razveselite dijete u sebi i zaigrajte "To be continued..." - igra izlazi ove godine, u izdanju Snovida. Jedva čekamo!


29. ožujka 2024.

"Likovi u žitu" neobjašnjen su fenomen koji se počeo učestalo pojavljivati tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća. Najčešće nastaju na poljima pšenice i kukuruza u proljeće u ljeto, širom svijeta - ali nikad u Kini. U Hrvatskoj su prvi put uočeni 9. lipnja 2006. u polju pšenice u selu Vrhovljan, u općini Sv. Martin na Muri, 18 kilometara sjeverno od Čakovca. Dan ranije, 8. lipnja 2006. prijavljeno je viđenje NLO-a iznad Zagreba. Goran Strahija u Ubiqu 34 donosi vlastitu interpretaciju ovih događanja, nudeći objašnjenje nastanka krugova i njihove svrhe. Melina Mikulić dizajnirala je naslovnicu, a mi smo, pod okriljem noći i bez pomoći vanzemaljaca, polegli 3D žito.


5. ožujka 2024.

Predstavljen je novi MacBook Air M3! Bez konkurecije, MacBook Air je najprodavaniji Appleov prijenosnik. U Kreativnom odjelu smo ga nudili isključivo u CTO konfiguraciji s minimalno 16 GB memorije. Iz golemog iskustva kao multimedijski studio znamo što je bitno kako bi računala imala što duži radni vijek. Obratite nam se sa specifičnim upitom što očekujete od vašeg Maca, a mi ćemo vam preporučiti optimalno rješenje, baš kao da ga kupujemo za nas same. Pogledajte dostupne konfiguracije u našoj Voćarni.


1. siječnja 2024.

Abrakadabra! Novi iMac M3 postiže neviđene performanse za kompaktno sve-u-jednom stolno računalo. Uz velik 24" 4.5K Retina ekran i brzu pohranu iMac je stolno računalo bez premca. Odaberite ga u jednoj od sedam boja tako da se što bolje uklopi u vaš životni prostor. Pošaljite nam upit za model složen točno po vašoj želji, tzv. BTO (Build to Order) ili CTO (Configure to Order) u našoj Voćarni.


 
2023.

2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.

2005.

2004.

Info
Novosti
Reference
Goodies
Ponuda