KO: novosti
Jezik / Language

Hrvatski

English


Novosti

2024.

18. prosinca 2023.

S pravom možemo 2023. u Kreativnom proglasiti godinom etinerarya - našeg virtualnog osobnog asistenta koji kroji personalizirane turističke rute uz pomoć umjetne inteligencije! Po završetku trogodišnjeg razvoja u sklopu CEKOM-a, iskoristili smo ostatak godine za fina ugađanja kako bismo bili sigurni da etinerary, uz odgovarajuća buduća ulaganja, može iz aktualne TRL6 faze prerasti u punokrvni komercijalni proizvod. Posebno smo ponosni na činjenicu da je svih 9 podsustava koji čine etinerery platformu imalo neprekinuto vrijeme rada otkako je beta puštena u javnost! Koristimo ovu priliku za zahvaliti svim kreativcima i suradnicima koji su ugradili dio sebe u etinerary, svim Smart Ri djelatnicima na vođenju kroz nebrojene zavrzlame EU projekta, svim CEKOM kolegama na nesebičnom dijeljenju znanja i iskustava, dr. sc. Nataši Kovačić i studentima Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu za prvi masivni stres test CMS-a, našoj švedskoj praktikantici Mariji Zeleniki na odlično obavljenoj dubinskoj analizi, te svim alfa i beta testerima zahvaljujući čijim prijavama bugova, prijedlozima za unapređenje i komentarima znamo da idemo u dobrom smjeru! Poigrajte se s beta verzijom i uživajte u svijetu. Onom stvarnom!


4. prosinca 2023.

Za potrebe Ubiqa 33 svladali smo kintsugi - drevno japansko umijeće popravljanja polomljene keramike zlatom! Melina Mikulić dizajnirala je naslovnicu, a mi smo u procesu razbili 109 virtualnih šalica. Ottotto!


11. studenoga 2023.

Appleov M3 najbrži je čip ikada razvijen za osobno računalo. Zahvaljujući njemu novi MacBook Pro M3 postiže neviđene performanse uz do 22 sata rada na bateriji. Uz najbolji ekran i ogromnu pohranu to je prijenosnik bez premca. Od sada i u novoj "svemirski crnoj" boji. Pošaljite nam upit za model složen točno po vašoj želji, tzv. BTO (Build to Order) ili CTO (Configure to Order) u našoj Voćarni.


9. studenoga 2023.

ProPlan je međunarodno poznata konzultantska tvrtka specijalizirana za integrirano planiranje projekata, njihovo vođenje i puštanje u rad. Djelatnost im uključuje i preuređenje industrijskih postrojenja (eng. revamping), a povjerenje za revamping vlastitog vizualnog identiteta ukazali su upravo nama. Redizajnirali smo do sada korišten znak i logotip, kreirali personaliziranu tipografiju i izgradili dinamički sustav dizajna koji omogućava optimalnu prilagodbu logotipa svakoj prilici, kao bazu budućeg cjelovitog vizualnog identiteta. Rezultat je naglasio upravo ono što jednom riječju najbolje opisuje ProPlan: pouzdanost!


14. rujna 2023.

Jedinice lokalne samouprave (JLS) godišnje gube značajan dio svojih prihoda zbog neažuriranih podataka temeljem kojih se izračunava komunalna naknada. 4D-monitoring i Promet i prostor posvetili su se rješavanju ovog problema i razvili GIS modul za upravljanje komunalnom naknadom, a mi smo izradili 2-minutnu animaciju koja na atraktivan način objašnjava sve njegove prednosti. Korištenje ovog alata rezultira kontinuirano ažurnim podacima i, posljedično, do 100% uvećanim prihodima od komunalne naknade - što je valjani razlog da ga svaka JLS počne čim prije koristiti!


9. rujna 2023.

Računalna grafika u funkciji spašavanja ljudskih života! Dvije godine nakon javnog predstavljanja Raycast metode za geolokalizaciju, ponosno predstavljamo njezinu aplikaciju u kopnenim misijama potrage i spašavanja. Međunarodno recenzirani časopis Expert Systems with Applications donosi detaljan uvid u prototip SAR-DAG (Search and Rescue - Detection and Geolocation) sustava koji za samo 247 sekundi obrađuje 21-minutni video zapis preleta 10 ha površine, napravljen jeftinim komercijalnim dronovima, i u njemu detektira i geolocira izgubljenu ili ozlijeđenu osobu uz pogrešku manju od 1 m! Prototip sustava razvijaju naš tehnički direktor i njegov kolega Saša Sambolek, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Marine Ivašić-Kos. Proces komercijalizacije sustava započet će tijekom 2024., a zainteresirani investitori moći će se uključiti krajem 2025. godine.


14. srpnja 2023.

Ukrotili smo Stable Diffusion za praktičnu primjenu u generiranju sintsetova namijenjenih treniranju AI modela! Koristeći dubinske mape proceduralno generirane u realnom vremenu, omogućili smo preciznu automatsku anotaciju fotorealističnih slika koje nastaju prema tekstualnim promptovima u svega nekoliko sekundi, na našim vlastitim lokalnim serverima. U ovom istraživanju su, u ulozi 3D modelara, sudjelovali praktikanti Damjan Đekić, Mario Sebastian Miklošević i Milan Rastović, studenti riječkog FIDIT-a, na čemu im zahvaljujemo! Naravno, ovaj alat dodat ćemo našem kreativnom arsenalu i koristiti i u produkciji grafike za naše klijente.


13. lipnja 2023.

Dok čekamo Apple Vision Pro budućnost, odaberimo najbolje u sadašnjosti: MacBook Air je naše najprodavanije Appleovo računalo. U novom formatu od 15" i sa snažnim M2 čipom opet pomiče granice prijenosnih računala. Naručite model složen točno po vašoj želji, tzv. BTO (Build to Order) ili CTO (Configure to Order) u našoj Voćarni.


20. svibnja 2023.

U sklopu DSC Adria 23 predstavili smo naša praktična iskustva s proceduralnim generiranjem sintsetova za potrebe detekcije, segmentacije i geolociranja. Najveću pažnju privuklo je njihovo korištenje u sustavima za traganje i spašavanje na kopnu i moru, kao i primjena Stable Diffusion modela za njihovo generiranje.


9. svibnja 2023.

Izradili smo promotivni video za tvrtku Adria Bitumen.


7. svibnja 2023.

Nakon tisućljeća strahovanja da će civilizaciju uništiti ratovi, prirodne katastrofe ili smrtonosne bolesti, zatekli smo se u scenariju u kojemu je uništava nemogućnost umiranja i beskonačni rast populacije. Distopijska noir priča Igora Bulata oslikava svijet ne-mrtvih, getoiziranih na području Novog Zagreba, a mi smo, u suradnji s Melinom Mikulić, naslovnicu 32. broja Ubiqa oslikali postapokaliptičnim ugođajem Sveučilišne bolnice u Blatu.


1. veljače 2023.

Nagradu Europski muzej godine (EMYA) svake godine dodjeljuje Europski muzejski forum (EMF) pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. EMYA se smatra najvažnijom godišnjom nagradom u europskom muzejskom sektoru. Izradili smo promotivni film za Muzej grada Rijeke.


30. siječnja 2023.

Veliki skupovi sintetičkih slikovnih podataka postaju okosnica treniranja umjetne inteligencije u domeni računalnog vida. Odavno nije pitanje treba li ih koristiti već kako ih optimalno kreirati. Koristeći vlastito tridesetogodišnje praktično iskustvo sintetiziranja grafike, istražili smo najbolje prakse generiranja sintetičkih slikovnih podataka, sistematizirali korištene metode i tehnike, te donijeli konkretne preporuke kreatorima budućih sintsetova. Ovo iscrpno istraživanje našeg direktora istraživanja i razvoja pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Marine Ivašić-Kos objavljeno je u prestižnom časopisu Artificial Intelligence Review - preporučamo ga svima koji računala uče gledati i vidjeti!


18. siječnja 2023.

Mac mini je upravo postao mali div! S novim M2 i M2 Pro čipovima nudi performanse velikih stolnih računala u minijaturnom kućištu. Zavoljet će te ga jer je tih, brz i vrijedan! Naručite model složen točno po vašoj želji, tzv. BTO (Build to Order) ili CTO (Configure to Order) u našoj Voćarni.


1. siječnja 2023.

Godina 2023. za nas u Kreativnom odjelu bit će značajna: završavamo trogodišnji projekt CEKOM klastera za pametni grad i selimo se u riječki multifunkcionalni coworking prostor RiHub. "Sinergija klastera" nije tek isprazna fraza, to je ono što smo iskusili zadnje tri godine radeći na uzbudljivom projektu s 20 partnera - 16 trgovačkih društava i 4 istraživačke institucije. Ukupna vrijednost projekata u našem klasteru je gotovo 150 milijuna kuna. Dodijeljena bespovratna EU sredstva iznose preko 95 milijuna kuna. CEKOM u Rijeci testni je i pokazni centar za „pametne“ tehnologije, u kojem će se provoditi pilot projekti s gradskom upravom i građanima radi unaprjeđenja proizvoda i/ili usluga do razine spremnosti za komercijalizaciju. Upravo će taj kontekst urbanog laboratorija biti najvidljiviji građanima i posjetiteljima Rijeke, jer će po prvi put imati priliku aktivno sudjelovati u primjeni i razvoju novih tehnologija koje olakšavaju svakodnevni život.


 
2022.

2021.

2020.

2019.

2018.

2017.

2016.

2015.

2014.

2013.

2012.

2011.

2010.

2009.

2008.

2007.

2006.

2005.

2004.

Info
Novosti
Reference
Goodies
Ponuda